Kreeft, gepocheerd ei met rooibosbisque
Ingrediënten voor 4 personen
2 kreeften a ongeveer 500 gram
Gepocheerd ei
4 superverse eieren
1 dl azijn
Bisque
Kreeftenschalen
2 sjalotten
3 teentjes knoflook
2 el tomatenpuree
2 dl witte wijn
4 zakjes rooibosthee
50 gram roomboter
versgemalen peper en zout
VOORBEREIDING
Doe de kreeft een paar minuten in de freezer. Hierdoor raken ze flink verdoofd.
Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook. Kook dan de kreeften 3-4 minuten (het pantser moet geheel rood/oranje zijn. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Draai de staarten van de kreeften af, snijd deze (met een flink en scherp mes) in de lengte doormidden en haal het vlees eruit. Spoel het borststuk uit onder de kraan en snijd het in stukken. Kraak de scharen en verwijder voorzichtig het vlees hieruit.
Zet het vlees koel weg. En houd alle scharen en schalen apart voor de bisque
Verwarm een grote pan met olie en bak de kreeftenschalen en scharen aan. Snijd de sjalotten met schil in kwarten en voeg ze samen met de ongepelde knoflook toe.
Doe de tomatenpuree erbij en blus af met de wijn. Voeg de theezakjes en zoveel water toe dat de kreeftschalen onder staan en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de fond 1 uur trekken.
Zeef vervolgens alle vaste bestanddelen eruit en kook het vocht in tot er 2 deciliter over is. N.B. dit duurt even (1 a 2 uur), afhankelijk van de hoeveelheid water die je hebt gebruikt.
GEREEDMAKEN GERECHT
Verwarm de Bisque en breng op smaak met peper en zout. Voeg de boter toe en schuim de bisque op met de staafmixer.
Breng 6dl water met de azijn aan de kook. Draai het vuur laag en breek de ijskoude eieren voorzichtig vlak boven het water. Laat ze in 3-4 minuten garen, neem ze met een schuimspaan voorzichtig uit de pan en leg ze in ruim ijskoud water met zout. Door het zout wordt de azijnsmaak weggenomen.
Leg op elk bord een eitje met een stuk kreeft ernaast. Schep de bisque eromheen en garneer met de basilicum blaadjes. Snijd het ei vlak voor serveren open.
Wijn: Chablis
HOME | VOORGERECHTEN |